tilbage til forsiden aktuelt på netbryllup.dktraditioner og skikkelæsernes siderbrevkassenpolterabendshopping

Bryllupsskikke

Brudevals
Bryllupsfotografering
Bryllupsdage
Bryllupskage
Bryllupsrejse
Forlovelse
Frieri
Indbydelser
Klippe strømper
Kysseritualer
Ris
Salt og mel
Taler og sange
Toastmaster

Brudens udstyr

Vielsen
Vil du gifte dig med mig?
Selvom det i dag ofte er kvinderne, der tager initiativ til et fast parforhold, er det stadigvæk mændene, der forventes at fri. Den traditionelle måde er at lægge sig ned på knæ og fri. Som regel er der også en gave med i spillet f.eks. en ring, eller én eller flere roser. I de seneste år har der været flere eksempler på, at den vordende gom har sat fantasien i sving og fundet på nye måder at fri. Et eksempel på et sådant frieri var en mand, der en fredag eftermiddag i Bilka lod sin stemme lyde over butikkens højttaler: "Kære Helle, jeg elsker dig, vil du gifte dig med mig?" Så vidt vides svarede hun ja… Af andre eksempler kan nævnes at kvinden inviteres på en weekendtur til Paris eller London, hvor det romantiske frieri så finder sted ved Eiffeltårnet eller ved Themsen.

I dag er det sjældent at manden anmoder kvindens far om hendes hånd. Men det gjorde man før i tiden, faktisk helt op i første halvdel af det 20. århundrede var det tradition, at manden, inden han spurgte, om kvinden ville gifte sig med ham, først spurgte hendes familie "om lov". Det er der dog stadig nogen, der vælger at gøre - men nok mest som en reminiscens af den gamle tradition.
 


  Selvom det oftest er mandens lod at skulle fri, findes der dog én dag hvert fjerde år, hvor kvinden har lov til at fri, og det er på skuddagen den 24. februar. Han kan dog sige nej, men det indebærer, at han skal give en gave. Den traditionelle gave er 12 par handsker, 12 par silkestrømper eller en fin kjole. Traditionen menes at have sine rødder tilbage i 1200-tallet, hvor Margaret af Skotland lod befolkningen vide, at:

"…i de saakaldte Skudaar skal hver Pige af baade høj og lav Byrd have Frihed til at bejle til den Mand, som hun vil, og hvis han nægter at tage hende til sin retmæssige Hustru, skal han bøde den Sum af en Dundis eller mindre, som hans Ejendom monne være; dog undtagen han kan bevise, at han er trolovet med en anden Kvinde, for da skal han være fri…"

Der har senest været skuddag i år 2004, så næste gang, der bliver mulighed for kvinder for at fri, bliver i år 2008.
 
om netbryllup.dkannoncør information