tilbage til forsiden aktuelt på netbryllup.dktraditioner og skikkelæsernes siderbrevkassenpolterabendshopping

Bryllupsskikke

Brudevals
Bryllupsfotografering
Bryllupsdage
Bryllupskage
Bryllupsrejse
Forlovelse
Frieri
Indbydelser
Klippe strømper
Kysseritualer
Ris
Salt og mel
Taler og sange
Toastmaster

Brudens udstyr

Vielsen
Lang eller kort forlovelse...
Mange har i dag svært ved at forestille sig at skulle gifte sig med én, man ikke nærer de store varme følelser for. Men når man i 1800-tallet giftede sig, var det sjældent med sit livs udkårne. Det var de økonomiske omstændigheder, frem for følelserne, som betød noget. Det var ofte ens slægt, der bestemte, hvem man skulle gifte sig med, og brylluppet fungerede som en handel mellem to familier eller mellem to gårde. Nogle havde dog selv mulighed for at bestemme deres kommende brud eller brudgom, men mange måtte tage til takke med familiens valg.

Når forbindelsen var en realitet - og gommen havde anmodet om pigens hånd - blev der holdt et jagilde eller en trolovelsesfest, hvor også præsten og degnen var til stede som vidner. I 1800-tallet betragtede man stadig trolovelsen som en officiel fastslåelse af et bekendtskab, og man havde ret til at flytte sammen efter trolovelsen. Og skete det, at kvinden blev gravid, anså man børnene som værende "ægte". Forlovelses- eller trolovelsesringe, som vi kender i dag var der ikke altid nogen af. I stedet blev der måske givet andre fæstensgaver, som f.eks. en salmebog, et ur, skeer eller et portræt.


  Lysning

Efter trolovelsen fulgte tre gange lysning i kirken, hvor præsten ved gudstjenesten bekendtgjorde, at den og den skulle vies, samtidig med at lysningen skulle sikre, at ingen af parterne var bundet af et evt. tidligere ægteskabsløfte. Et tredje aspekt ved lysningen var, at man i sognet kunne begynde at interessere sig for, om man ville blive budt til bryllup i nær fremtid.

Lysning blev afskaffet i 1969, men kan stadig foretages, hvis man ønsker det. I dag er det sådan, at mange først forlover sig, når datoen for brylluppet er fastlagt. Der er ikke længere brug for den lange forlovelsesperiode til at samle udstyr i, fordi de fleste par allerede er flyttet sammen inden. Selvom forlovelsen altså ikke har nogen retslige konsekvenser, vælger mange alligevel at forlove sig, fordi det enten giver forholdet højere status, fordi de synes det er romantisk, eller fordi de ikke mener, at optakten til deres kommende ægteskab vil være helt rigtig uden.
 
 
om netbryllup.dkannoncør information