tilbage til forsiden aktuelt på netbryllup.dktraditioner og skikkelæsernes siderbrevkassenpolterabendshopping

Bryllupsskikke


Brudens udstyr
Brudebuket
- Blomstersprog
- Stjernetegns-blomster
- Buketten efter vielsen
Brudekjole
Brudesko
Brudeslør
Myrter
Noget gammelt, noget nyt
Strømpebånd

Vielsen

Brudepar omkring 1930
Til den uskyldsrene brud

I gamle dage var det almindeligt at bruden bar en krans af myrter, ligesom der var stukket kviste af myrter i brudens slør. Myrterne symboliserer jomfruelighed og kyskhed, og planten var indviet til kærlighedsgudinden Afrodite, hvilket også var tilfældet med rosmarin, der er symbol på troskab og bestandighed.

Myrtekransen kom til Danmark sammen med den hvide brudekjole og brudesløret fra Frankrig. Vi hører første gang om en myrtekrans i forbindelse med et bryllup i Danmark i 1806, og skikken med at bruge myrter i forbindelse med hovedbeklædningen startede, som mange andre skikke, i det bedre borgerskabs cirkler, men bredte sig i løbet af 1800-tallet til hele landet.

Overtro


Myrten skulle helst foræres til bruden. For at lykken skulle blive så varig som mulig, skulle myrten helst skæres af planten af den person, der havde plantet og plejet den. Som det hedder i Vestjylland: "Den, som plejer myrten vil aldrig komme til at bære den", men hvis den derimod går ud for en ung pige, kan hun være sikker på at blive brud.

Bærer bruden myrtekrans eller -gren i kirken, skal hun passe på ikke at tabe den, det betyder nemlig ulykke. Og hvis myrten viste tegn til blomstring, spåede det ilde, og man kunne vente dødsfald i familien.

M ange brude vælger stadig på én eller anden måde at lade myrter indgå i tilbehøret til deres påklædning, når de skal giftes. Nogle bærer en myrtekrans sammen med brudesløret, andre har myrteblade fæstnet til brudekjolen og endelig er det også almindeligt at lade myrterne hænge som dekorative ranker ned fra brudebuketten. Tidligere var det nogle steder præstens kone, der bandt brudekransen til sognets unge piger. De måtte selv afhente kransen for samtidig at blive nøje inspiceret. Hvis den unge brud viste tegn på graviditet fik hun ingen krans.
Læs også om Brudebuketten, Noget gammelt, noget nyt... samt om Brudesløret
 
om netbryllup.dkannoncør information