tilbage til forsiden aktuelt på netbryllup.dktraditioner og skikkelæsernes siderbrevkassenpolterabendshopping

Bryllupsskikke


Brudens udstyr
Brudebuket
- Blomstersprog
- Stjernetegns-blomster
- Buketten efter vielsen
Brudekjole
Brudesko
Brudeslør
Myrter
Noget gammelt, noget nyt
Strømpebånd

Vielsen
Tøm sparegrisen !
Skikken med at købe brudesko for kobberénører var meget udbredt i Danmark i midten af det 20. århundrede, og den stammer sandsynligvis fra 1930'erne eller 40'erne. Den toppede i 1950'erne, hvor mange unge piger, fra de var omkring 14-15 år, samlede énører til deres brudesko. Denne skik ophørte naturligt nok samtidig med at énørerne forsvandt ud af møntsystemet i 1973, men på det tidspunkt var mønterne dog lavet af zink. I 1992 blev skikken genoplivet med de nye 25-ører, men den er endnu ikke særlig udbredt.

At brudeskoene skulle købes med netop kobbermønter skyldes sandsynligvis at kobbermønter altid har været betragtet som lykkebringende. Tidligere skulle man helst betale kærlighedsgaver med kobbermønter for at holde onde ånder - og uheldig indflydelse i det hele taget - borte fra forholdet mellem forlovede eller ægteviede.

Sko-aftagningsdag
I nogle lande var brudeskoene i gammel tid symbol på jomfruelighed, så skikken, man brugte med at brudgommen skulle tage skoene af bruden, var på en måde en symbolsk deflorering, dvs. at når brudgommen havde taget brudeskoene af bruden, så blev hun ikke længere betragtet som jomfru. I Orienten kaldte man på grund af denne skik tidligere bryllupsdagen for sko-aftagningsdag.

Overtro
Der er knyttet nogle elementer af overtro til brudens sko, men man må gerne låne brudeskoene af en anden, og ifølge overtroen må bruden også gerne bruge et par af sine gamle sko. Brudgommen må derimod ikke købe brudeskoene til sin tilkommende, for så vil hun løbe fra ham! Hvis bruden køber nye sko, skal der passes godt på dem, for hvis de går i stykker, sker det samme med ægteskabet. Hvis bruden lægger en mønt i sin sko, kommer hun ikke til at mangle penge, og hvis hun lægger timian eller pimpernel, salt og dild i skoen, så vil det hjælpe hende med at få magt over ægtemanden, for som mundheldet siger:

"Jeg træder på pimpernel, salt og dilde
når jeg taler, tier du stille"
   
 
om netbryllup.dkannoncør information