tilbage til forsiden aktuelt på netbryllup.dktraditioner og skikkelæsernes siderbrevkassenpolterabendshopping

Bryllupsskikke


Brudens udstyr
Brudebuket
- Blomstersprog
- Stjernetegns-blomster
- Buketten efter vielsen
Brudekjole
Brudesko
Brudeslør
Myrter
Noget gammelt, noget nyt
Strømpebånd

Vielsen
Brudebuketten
  Brudebukettens historie strækker sig helt tilbage til Italien i midten af 1700-tallet, men hånd-brudebuketten, som bruges i dag, fandt først vej til Danmark langt senere. I starten bar bruden nemlig en brystbuket som var fæstet til kjolen. Fra 1830'erne blev det så almindeligt med bæltebuketter, og fra omkring 1880'erne har bruden altså båret en håndbuket, som vi kender det i dag. Det er ligeså almindeligt at bære en brudebuket ved rådhusbryllupper som ved kirkebryllupper, og det gælder for begge, at det traditionelt er brudgommen, der skal sørge for buketten.
I dag, hvor der ofte lægges stor vægt på at kjole, tilbehør og farver skal gå op i en højere enhed, er det dog sjældent gommens egen smag, der bestemmer, hvordan brudebuketten kommer til at se ud. Det er snarere de dessiner, han har fået af bruden eller hendes mor. Eller også er der hjælp at hente hos blomsterhandlerne landet over. Brudgommen kan evt. medbringe et lille stykke stof fra kjolen så den, der skal binde buketten, kan se, hvilken nuance eller farve kjolen har.

Mange blomsterbinderne vil også gerne vide, om kjolen er en stram model eller om den er med meget vidde, om bruden er høj eller lav (så kvinden ikke forsvinder bag buketten!), og om hun har lyst eller mørkt hår. Ud fra de oplysninger kan blomsterbinderen så kreere en brudebuket, der passer i størrelse og farve til bruden.
  I starten af det 20. århundrede var det nok lidt nemmere at vælge brudebuketten - her skulle den blot bestå af noget dyrt, som regel langstilkede roser, og i mange år blev det brugt sådan at man lod antallet af roser svare til brudens alder, dvs. hvis bruden var 22, så skulle buketten indeholde 22 roser. Det blev dog ofte nogle enorme buketter, specielt hvis bruden ikke var helt ung længere..!
Overtro  
Der er en del overtro knyttet til brudebuketten. F.eks. hvis blot én af blomsterne visner før bruden er kommet ud af kirken, så får brudeparret ulykke. Det er også vigtigt at brudebuketten ikke bliver sat i vand, for det er ensbetydende med at parret vil få et kort ægteskab.

Den mest udbredte overtro i forbindelse med brudebuketten er troen på at den af de unge ugifte piger der griber brudebuketten (hvis altså bruden kaster den ud iblandt dem) vil blive den næste, der skal giftes. En anden, meget smuk skik er, at bruden kan lægge sin brudebuket på en nærtstående slægtnings grav. Det er i tidens løb blevet forbundet med noget lykkebringende, måske fordi det altid er godt at stå på god fod med de afdøde.
Læs også om Blomsterne og deres betydning, Brudebuketten efter vielsen og Myrter
   
om netbryllup.dkannoncør information