tilbage til forsiden aktuelt på netbryllup.dktraditioner og skikkelæsernes siderbrevkassenpolterabendshopping

Hvad er polterabend?

Min værste oplevelse

Pigernes polterabend

Drengenes polterabend


Polterabend-guiden
Hjælp! Jeg skal giftes!

Før bryllupper er det blevet meget almindeligt for både brud og brudgom at holde polterabend. Den arrangeres oftest af brudeparrets venner; kvinderne for sig og mændene for sig.

Den kommende brud og gom siges at skulle tage afsked med deres "ungkarletilværelse", hvilket menes at kunne føres tilbage til forrige århundredes skik med markeringen af overgangen fra én gruppe til en anden. Dette foregik f.eks. under dansen, hvor bruden og brudgommen hver især blev danset ud af de ugiftes lav og ind i de giftes. Overgangen blev markeret med såkaldte "konehuer" og "mandshatte", som var symboler på den nyerhvervede status.
 
Rummelnacht

Når man i gammel tid giftede sig i Tyskland, var det skik, at brudeparrets venner mødtes foran gommens eller brudens hjem eller ved det hus, hvor parret skulle bo. Dette foregik aftenen før brylluppet, den såkaldte "Rummelnacht", hvor lertøj, tallerkner osv. blev smadret mod huset, hvorefter brudeparret på bryllupsmorgenen skulle samle alle skårene op i fællesskab og ingen måtte hjælpe dem - det ville nemlig tage lykken fra parret. En anden årsag til at smadre lertøj var, at larmen skulle jage poltergeisterne væk. Af samme grund trak man også kedler og gryder hen over fortovet eller affyrede skud op i luften.

Polterabend i dag er dog ikke længere en begivenhed, hvor uhyggelige væsner skal skræmmes bort eller man skal "rumle" lidt lykke ind i det kommende ægteskab. Nej, polterabend er i dag udelukkende en måde at festligholde den sidste aften som ungkarl på - og i modsætning til tidligere, hvor det kun var mændene, der blev arrangeret sådan et postyr for, så er det i løbet af de seneste tiår blevet almindeligt, at også kvinderne får mulighed for at tage afsked med "ungkarletilværelsen" på denne facon…

En typisk polterabend
starter med, at bruden eller gommen en uges tid inden brylluppet bliver "kidnappet" fra hjemmet eller arbejdspladsen, hvorefter han/hun kan risikere at få bind for øjnene og blive ført et "hemmeligt" sted hen, hvor den store udklædningsseance finder sted. Kvinden bliver som regel klædt enten meget sexet og udfordrende ud eller iføres "konetøj", mens manden får fornøjelsen af en fangedragt, vaders eller måske en gammeldags badedragt…En efterfølgende travetur gennem byen med forskellige prøvelser undervejs er meget almindelig, og disse prøvelser kan omfatte alt fra gokart-race, salg af kys, paintball og bungeejump til en dansetime eller rulleskøjteløb. En typisk polterabend slutter med en middag med vennerne eller veninderne og en tur i byen - eller "drengene og pigerne" mødes og der festes til den lyse morgen.

Der findes utallige "skrækhistorier" om polterabend'er, som er endt med hospitalsbesøg eller på anden drabelig manér, og det er da også tvivlsomt, hvorvidt kommende brude og brudgomme har de gamle overgangsritualer i baghovedet, når de bliver klædt ud i babykostume, vaders eller fangedragt og trasker op og ned ad gaden med et skilt om halsen: "Kys svinet - sidste chance!" eller "Hjælp, jeg skal giftes!"?..
om netbryllup.dkannoncør information